Slovo od Martina Jesiha in Alojza Gabrščka

Vsak človek je zase svet,
čuden, svetal in lep
kot zvezda na nebu.   (T. Pavček)

Septembra 2020 nas je za vedno zapustil naš dolgoletni član Martin Jesih in v oktobru še njegov dolgoletni kolega Alojz Gabršček.

MARTIN JESIH je bil član društva že od same ustanovitve, leta 1972. Poleg aktivnega tekmovanja z zračno, malokalibrsko ter vojaško puško je Martin opravljal tudi druge funkcije v društvu. Bil je podpredsednik in predsednik društva ter dolga leta član nadzornega odbora društva.

Za svoje športne uspehe in delo je prejel številna priznanja, kot so priznanje Strelske zveze Slovenije (1978), Zlato značko Strelskega Društva 29. Oktober Grosuplje (1982), Srebrno Bloudkovo značko in priznanje KS Grosuplje za delo v športu (1983) ter zlato priznanje Zveze športnih organizacij Grosuplje za dolgoletno delo v športu (2003).

Martin je bil vodja prve mladinske ekipe z zračno puško v strelski družini, ki jo je popeljal na državno prvenstvo takratne Jugoslavije. Poleg tega je bil tudi aktiven sodnik z državno licenco (Zvezni sodnik).

ALOJZ GABRŠČEK se je s športnim strelstvom prvič srečal leta 1953. Že pri 25 letih je opravil izpit za strelskega sodnika in nato sodil na mnogih tekmovanjih, od občinskih, regijskih, republiških do zveznih. V zrelih letih, pri 53. je  opravil tudi izpit za mednarodnega sodnika. Bil je aktiven v organih Strelske zveze Slovenije, še posebej v sodniški komisiji in pri pripravi časopisa STRELSTVO.

Lojze je eden izmed ustanoviteljev Strelske družine 29. Oktober Grosuplje. Sredi sedemdesetih let je organiziral gradnjo 10 – mestnega avtomatskega strelišča za zračno orožje v Grosupljem. Sodeloval je tudi pri vseh usposabljanjih strokovnih kadrov.

Dolgo let je bil predsednik takratne Občinske strelske zveze Grosuplje, enajst let pa tudi  predsednik Strelske družine 29. Oktober Grosuplje.

V svojem dolgoletnem delovanju v športnem strelstvu je veliko pripomogel k razvoju strelskega športa v Grosupljem, v Sloveniji in Jugoslaviji ter za svoje delo prejel Bloudkovo priznanje in vrsto drugih priznanj od Strelske zveze Slovenije.

Na večini tekmovanjih, ki jih je organiziralo SD Grosuplje, je priskočil na pomoč kot prostovoljni sodnik.

Martin Jesih in Alojz Gabršček sta bila v zadnjih letih predvsem aktivna v sekciji strelskih upokojencev.

Njunima družinama in vsem najbližjim izrekamo iskreno sožalje.

Člani Strelskega društva Grosuplje